Tuesday, 27 May 2014

Petua Sebelum Tidur

Assalamualaikum


1. Jangan tidur bersama jam tangan - Jam tangan boleh mengeluarkan radioaktif. Walaupun jumlahnya tidak banyak, sedikit sebanyak ia boleh mengganggu kesihatan anda.

2. Jangan tidur dengan telefon bimbit - Meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur adalah tidak digalakkan. Walaupun ada di antara kita menggunakannya sebagai alat penggera, para saintis telah membuktikan bahawa alatan elektrik dan elektronik termasuk telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis gelombang yang tidak elok untuk kesihatan.

3. Jangan tidur dengan mekap yang masih melekat - Jika anda biasa tidur tanpa mencuci solekan muka atau di mana-mana tempat di bahagian kulit, ia boleh mengakibatkan masalah kulit untuk jangka masa panjang. Solekan yang tidak dicuci boleh menghalang kulit daripada bernafas dan mendapat pengaliran udara yang sepatutnya. Anda juga akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan tidur yang lena.

4. Jangan tidur dengan coli - Bagi wanita pula, anda tidak digalakkan tidur dengan memakai bra kerana ia dikhuatiri menyebabkan barah payudara. Memakai coli melebihi 12 jam adalah berisiko.

5. Jangan tidur dengan seluar dalam - Bagi lelaki pula, tidak elok memakai seluar dalam ketika tidur. Seeloknya pakai 'boxer' yang longgar dan selesa.

6. Jangan selalu sangat tidur telanjang - Ini juga penting kerana jika pada ketika anda tidur berlaku sebarang kemalangan/kecemasan, ia akan memudaratkan anda.

4 comments:

Anisyamir Leejo said...

yang no.5 tu hehe ^^ Klo macam tu kena pakai kain batik ke ??? :o haha
Tak pernah dibuat lagi ..

Encik Ket said...

HAHAHA :D

btw, benarlh, teknologi merosakkan kita. bukan saja dri segi interaksi, bahkan kesihatan juga.

zwanz - said...

Saya lebih tertarik yg no 4 tu...senang agak2 kering tekak je..terus ngam..xpayah susah2 dan banyak keje...khak2 (khas utk suami istri saje)

zwanz - said...

Saya lebih tertarik yg no 4 tu...senang agak2 kering tekak je..terus ngam..xpayah susah2 dan banyak keje...khak2 (khas utk suami istri saje)