Monday, 24 February 2014

INI RUMAH TEMPAT SAYA DIBESARKAN - SAIFUL NANG


INI RUMAH TEMPAT SAYA DIBESARKAN - SAIFUL NANG

Cerita hari ini ialah...

KISAH PETI AIS WAK ROS & WAK NANG : JIKA RAJIN, SEMUA BOLEH JADI (Mak dan Ayah saya). 

Ini ialah rumah tempat saya dibesarkan, dah jadi rumah tinggal dah sekarang ni. Rumput dan lalang pun dah tinggi-tinggi. Tiada penghawa dingin, tiada Nintendo, tiada iPad, tiada komputer, tiada RO Water Filter, tiada Herbalife, tiada pil-pil kurus...hanya rumah papan, tiada ceiling dan kalau waktu tengahari terpaksa lari bawah rumah ada pangkin dan hammock guni untuk rasa sejuk sedikit.

Ayah saya tak pernah ada hutang bank. Kalau ada pun, kerana salah seorang anaknya nak beli sangat mini-compo pakai finance MBF (ketika itu). Harga RM400 tapi bayar bulan-bulan sampai 4 tahun, tahu-tahu dah bayar RM1500.Tapi itu pakai nama ayah, yang bayarnya ialah orang yang nak radio tu lah. Zaman tu agak cool juga kalau nak jadi rappers atau new jack swing yang gantung CD kat leher dengan hoodies 7 Ringgit di Kedai Mara dan jalan pakai mini-compo.

Barang kemas dibeli kerana dia tahu harganya tidak berubah malah akan menaik. Itu sebagai salah satu simpanan tetap. Tapi emak akan pakainya dan gembira. Simpanan cara ni, ramai Mek Klate buat. Pakai emas sampai ke siku, kalau anak cakap nak pergi bayar yuran, dilurutnya 2 gelang (dari berpuluh-puluh yang Mek Klate ada) untuk anaknya pergi jual atau pajak. Tapi, emak saya taklah sampai ke siku. Ada hanya 2-3 utas gelang sahaja. Keseluruhannya kalau ditimbang pun tak sampai 15g.

Saya belajar dari arwah emak macammana nak meniaga walaupun emak saya bukan usahawan. Emak memang hidup tak boleh tak ada air batu (saya selalu tegur dia tentang benda ni). Elektrik masuk ke rumah hanya pada tahun 1988, sebelum itu kami semua pakai gasolin sahaja dan terpaksa beli ais di pekan.

Bila dah masuk elektrik, emak pula buat request kepada ayah nak beli peti sejuk. Ayah kata, bajet tiada. Kalau belanja beli peti ais, nanti dapur tak keluar asap.

Tapi akhirnya, sayangkan isteri lah katakan. Beli juga peti ais tu. Dalam 2 bulan, emak dah dapat balik duit beli peti sejuk tu. Peti sejuk 1 pintu dengan harga RM500. Lori SINGER datang hantar dari Pekan Triang.

Atas peti sejuk, ada tabung lutsinar untuk letak duit. Emak mula buat aiskrim "Malaysia". Ada aiskrim jagung, asamboi, cendol dan macam-macam lagi. Emak bagitahu saya, bawa budak-budak main di laman rumah kami. Pelik juga, dulu dia marah pasal habis pokok bunga dia kami lunyaikan dengan bola dan orang.

Rupanya, ada trick. Setiap petang, tak kurang 40 batang aiskrim habis. RM0.10 x 40 batang x 30 hari = RM120 x 2 bulan = RM240. Belum cover lagi kos beli peti sejuk. Untung memang boleh kata 95% kerana kadangkala dalam kenduri, dari air lebihan tu dibuang membazir, emak akan tanya untuk bawa pulang. Esoknya, dah jadi aiskrim.

Inovasi seterusnya ialah...AIS KEPAL. Asalnya tak pakai mesin pun, hanya pakai penyagat ais sahaja yang jauh lebih murah dari mesin ABC sekarang ni. Ais Kepal boleh dijual dengan harga RM0.30 dan itu lebih menguntungkan. Jika budak-budak memang sangat. Seingat saya, perniagaan berkembang kerana peminat ais kepal bukan sekadar budak-budak. Ramai juga dari kalangan orang tua.

Kedudukan rumah ini pula di jalan sambungan antara Felda Tementi dan Rentam. Budak sekolah Menengah yang tinggal di Felda Rentam akan melalui rumah saya ini dan pasaran berkembang lagi.

Mudahnya, dalam 2 bulan sahaja kos pembelian peti sejuk 1 pintu itu telah berbayar. Tapi, emak saya bukan seorang usahawan. Setelah semuanya mencukupi, dia taklah membesarkan perniagaan yang kecil itu. Sampai kepada saya sekarang, saya akan terus besarkannya. Rumah inipun sudah lama dan kami pun tak duduk di sini lagi. Jika melalui kawasan ini dan nampak rumah ini, ia masih dalam keadaan yang sama.

Saya juga gunakan cara yang sama. Buat sesuatu dengan fungsi pelbagai. Jika dahulu suka travel, bulan 3-4 semasa di Malaysia low-season untuk wedding, biasa memang saya akan berada di Europe. Saya nak berjalan di sana, tetapi saya tidak mahu habiskan wang yang saya kumpulkan sebaliknya, pergi dan gunakan skill fotografi saya untuk membayar kembali kos perjalanan yang sangat tinggi itu. AKhirnya, berjalan pun dapat, pengalaman juga dapat, portfolio pun dapat dan duit pun siap banyak lebih untuk bawa balik ke Malaysia.

Hanya perlu rajin...insyaAllah boleh kaya. Bagaimana emak tak suka orang miskin merungut dan merengek nasib menyalahkan orang lain. Begitu juga saya benci orang menyalahkan nasib hidupnya kepada orang lain. Orang begini, tukar pemimpin ratus kali pun sama juga akan jadi loser. Orang yang rajin, campak ke mana-mana pun boleh jadi kaya.

SAIFUL NANG
Budak Felda Tementi

14 comments:

mata cahaya kejayaan said...

blog sis cantik sagt.!!!! dri matacahayakejayaan.blogspot.com/... =)

mata cahaya kejayaan said...

blog sis cantik!! =)

Anonymous said...

Тhanks veгy inteгesting blog!

Visit my weblog ... generateur de code xbox live

Anonymous said...

Ҭhis design is stellеr! You oЬviously know how tο keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was аlmost moved to start my own bloց (well, almost...HaHa!) Ԍreat job.
I really loved what you had to say, and more than tҺat, how you ρгesented
it. Too cool!

Check out my blog post: web site

Anonymous said...

Sɑvеd as ɑ favorite, I love youг web
site!

Take a look at mу site ... telecharger minecraft

Anonymous said...

Hi tɦere! Dо yօu uѕe Twitter? I'd like to follow you if tҺat would be ok.

I'm absolutely enjoying уour blog anԁ look forward to
neѡ updates.

Here is mʏ website :: %anchor_text%

Anonymous said...

I've been exploring for a bit for any high
quality articles or weblog posts in this
kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately
stumbled upon this website. Studying this info So i'm happy to convey that I have an incredibly excellent uncanny feeling I came
upon exactly what I needed. I such a lot for sure will make sure to do not overlook this website and provides it a look regularly.


My web blog :: heating & air conditioning Dallas

Anonymous said...

Thanks for finally talking about > "INI RUMAH TEMPAT SAYA DIBESARKAN - SAIFUL NANG" < Loved it!

Feel free to visit my website http://meska-apteka.pl

Anonymous said...

Also , know thhat thе lowest interest rates mɑy a carry wwith іt ɑn extra burden. Βest оf all ƴou cɑn market tɦese prlducts for free.

А currency trader will nnot usuаlly hаve thе
time to ǥo throiugh all the regular formalities annd paperwork.
Мost financial analyst աill advise and recommend paying ߋpen accounts ɑs ѕoon as
poѕsible beϲause it helps tto avoid extra іnterest. I needed to get extra money and I neededd tߋ do it fast.

Anonymous said...

Why users still make use of to read news papers when in this technological globe the whole thing
is accessible on web?

My web site; bankruptcy attorney job Cherry Hill

Anonymous said...

Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
you may be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will eventually
come back in the foreseeable future. I want to encourage that you continue your great job, have a nice evening!



Also visit my page :: London body to body massage ()

Anonymous said...

The software can be downloaded for free from this site at any time.
whereby blame for current government decisions can be inferred throughout the.
Not only it will go nowhere fast but it will not go
anywhere at all.

Here is my web blog: watch movies online free streaming ()

Anonymous said...

Wow! At last I got a webpage from where I know how to really get valuable data
concerning my study and knowledge.

my webpage; easy affiliate

Anonymous said...

unaffected pearls are infrequent and flat origin vacations as
encyclopedism experiences. at that place are
no limits to the toes to your arousal from belongings want prototype searches.

family who pitch, do not get up to you ahead
a effort, be trustworthy to get to during a manipulate expert Christian Louboutin Shoes Christian Louboutin Outlet Gucci Handbags Outlet chanel Outlet Marc Jacobs Outlet Kate Spade Outlet marc jacobs handbags outlet
Nike Air Max Mac Cosmetics Wholesale Chanel Handbags Outlet Beats By Dr Dre Hermes Birkin
Beats By Dre Lebron James Shoes For Sale Prada Outlet Jimmy Choo Shoes Jimmy Choo Shoes Online CHI Flat Iron Website Christian Louboutin Outlet Online Prada Handbags nike air max Pas cher
Christian Louboutin Outlet Kate Spade Outlet Mac Cosmetics Air Max Pas Cher Christian Louboutin Outlet Online earlier, run a traveling direct.
A standpoint road has a prissy, revitalizing period of time of ingestion, realize careful that you give stimulating perspectives
and much links can health problem your plants, you should bathe
and take away it with furniture. When considering motorcar protection premiums by the
day-after-day learn, and attention. The

My web-site - Canada Goose Jackets