Sunday, 3 February 2013

Tutorial Top Commentor


Sebelum orang tanya, baik gua buat dulu tutor untuk top commentor macam gambar bawah ni.. 


Haaa.. Ni la dia top commentor tu.. Gua saje2 je la try letak kat blogskin ni, alih-alih jadi la Jemari Setia punya site ni. Kebanyakkan kita tengok dekat template2 designer je macam blogger cool Mailey ni.. So, cara dia senang jep. Actually tuto top commentar ni boleh dapat bila korg tekan kat Get This widget tu.

Template designer/Denim 
1- Dashboard > Layout > Add A Gadget > HTML/Javascript
2- Copy n paste kat ruangan HTML/Javascript..

Blogskin
1- Dashboard > Template
2- Copy n paste kat mana mana yang korang nak letak

<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://superdreamland.blogspot.com/
 &ExcludedNick1= Hawa Syazana
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2009/06/creating-top-commentator-widget-in.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End --><br>
YourBlogUrl ni http://superdreamland.blogspot.com/ korang gantikan dengan blog korang
&ExcludedNick1= yang ni gantikan dengan nama korang
&ShowHowMany= ikut suka korang la nak letak berapa orang kat bawah tu..

Dah siap > preview > Kalau jadi apa lagi, SAVE la.

Selamat mencuba :D

2 comments:

mailey jayley said...

knpa nme lu kt atas beb ?? hakhak !! mesti lu lupa nk letak nick lu kt code tue . . tgk gua punya . . tak nma gua pun :P btw, gua top 3 der !! (poyo nye ayat mai . . tak sesuai mai guna ayat nie:) )

SD said...

@mailey jayley hahaha.. abis tu acaner nak buang nama hawa kat ats tu?