Sunday, 10 February 2013

Tutorial Letak Follower Gadgets

Tutorial ni bagi yang pakai blogskin takde gadget followers yang Google Friend Connection tu. Bagi yang pakai follow button yang comey tu. Yang tu sebenarnya ada limit dan limit dia hanya sampai 300 sahaja. Lepas pada 300orang korang dah tak boleh nak follow mana-mana bloggers. So tutorial ni ada yang requestkan. Jadi SD tolong dia la, kesian dia.. So, jom kita tengok tutor dia.
  • Dashboard > Template > Tekan Save Template Dulu > Upgrade template ( atas pada code blogskin korang ). Jangan risau, bila korang upgrade code tu tak hilang.
  • Lepas dah revert ke template designer, korang pilih je template pe pon. contohnya korang pilih Simple Template. Pastu, Design > Add A Gadget > Pilih Gadget Followers ye.
  • Lepas tu, korang pergi blog korang. Tekan Right Click > pilih View Page Source ye. CTRL+F search "</div><div class='widget Followers' id='Followers1'>" ye. Contoh tengok pada gambar ni.

Klik untuk tumbesaran

  • Copy ayat yang korang cari tadi tu.. scroll kebawah sampai korang jumpa code macam ni
 site: "09845065656073829231",
locale: 'en' },
skin);
</script>
Klik untuk tumbesaran

  • Faham tak? Kalau tak faham meh tengok code followers SD punya.. Jangan copy code ni.. ni code SD punya tau.. Kalau nak copy pon korang cuma tukarkan ape yang SD warnakan tu je. Code tu ade kat view:source korang. 
<script type="text/javascript">
if (!window.google || !google.friendconnect) {
document.write('<script type="text/javascript"' +
'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
'</scr' + 'ipt>');
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
window.registeredBloggerCallbacks = true;

gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
document.location.reload();
});
gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
google.friendconnect.requestSignOut();
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
function registerGetBlogUrls() {
gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
var holder = {};
holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/6800851196659454699/posts/default";
holder.commentFeed =
holder.currentBlogUrl = "http://superdreamland.blogspot.com/";
holder.currentBlogId = "6800851196659454699";
return holder;
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;
gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
var el = document.getElementById(this['f']);
if (el) {
el.style.height = height + 'px';
}
});
gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});
registerGetBlogUrls();
}
</script>
<div id="div-1ua82xw687cyx" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "260";
    skin['TITLE'] = "Followers";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#333333";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#000000";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#000000";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#333333";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#FFFFFF";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#000000";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-1ua82xw687cyx",
     height: 260,
     
     
     
     site: "12515941746317810549",
     
     locale: 'en_GB' },
     skin);
</script>
</div>

  •  Bila dah dapat copy macam code kat atas ni. Pergi semula ke Dashboard > Template > Revert to classic template > Dah dapat template yang asal balikkan? Paste apa yang korang copy tu kat mana-mana sidebar yang korang nak letak.
  • P/S :: Kalau tak faham jugak, inbox kan email n paswrd korang kat Page SD.
  • Selamat Mencuba ya :D

3 comments:

Sxin said...

wah printscreen muka kita .. wahahahaha .. lucu ... thanks kak :)

Sxin said...
This comment has been removed by the author.
Anis Aisyah said...

hmm lepas dah buat semua2 tu, so, boleh ke follow lagi? :D hope balas kat cbox saya

http://nisflox.blogspot.com/