Thursday, 17 January 2013

Cara Letak cursor dalam blog


Selamat malam semua. Ni tuto untuk newbie or old blogger. kat sini SD nak tunjuk 3 cara masukkan cursor lam blog. Tak susah, senang je. 2 cara untuk template designer. 1 lagi cara untuk blogskin. So meh kita tengok cara dia. Baca bismillah dulu sebelum mula tu. Jangan gelojoh. 

Okay, yang ni untuk template designer. template designer tu macam mana? Okay template designer/denim ni sama. Cuma kadang-kadang ada coding2 yang tak sama je.

1- Template Designer ( kat BAWAH ni ADA 2 CARA untuk cursor )

> Dashboard > design > Add a Gadget > HTML/JavaScript > copy code bawah ni
i- Ni untuk 1 cursor sahaja..
 <style type="text/css">body, a, a:hover { cursor: url(URL CURSOR), progress;} </style><a href="URL CURSOR" target="_blank"><br /></a>
ii- Ni bila cursor pergi kat link tukar jadi cursor lain mcm yang SD punya.. if x jadi bgtau okay !

<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(url cursor 1), default;} a:hover {cursor:url(url cursor 2),wait;}</style> 
2- Ni pulak untuk blogskin, blogskin n template designer/denim TAK SAMA. 

iii- Blogskin
- Dashboard > TEMPLATE > cari code body {
- Dah? Pastekan kod ni dibawah body { 
cursor: url(URL CURSOR), progress;

Dah siap, preview dulu. kalau jadi SAVE !!


Kalau tak faham boleh tanya.. Selamat mencuba :D

10 comments:

Addasyuhadadisini said...

url cursor tu ambik kat yg SD dah reka tu ek..

SD said...

Addasyuhadadisini yup.. amik yang saya buat tu.

Seneorita Baharin said...

thank Q dear..dh jumpa link tu n dh jd...very nice.. :D love it damn much..thank Q!

Addasyuhadadisini said...

kena letak kat templete skali ke atau kat HTML layout ja.. :))

SD said...

Addasyuhadadisini ada pakai template designer. so, amik yang dua cara tu.. Adda, amik cara 1 okay :D

SD said...

Seneorita Baharin Most welcome Sis

Intan Akma said...

dah masuk kan..thanks ;)

Qiel RQ said...

terima kasih. dah selesai semalam. :)

♔ Hasnie Adda ♔ said...

jadiii laa . hehe . thanks 4 this tutO XD

Junkyo No Hikari said...

hye Cik Hawa, I'm using this tuto and credit you back :) thanks :)